20 maart 2013

Bij veel t-shirts denk ik terug aan een bepaald moment, waar je ze kocht of wat je erin beleefde. Maar het einde van een t-shirt is meestal een beetje triest, onderop de stapel, vooral geschikt om in te verven, sporten of slapen. Het begin van een t-shirt deken is gemaakt, een vierkant van 33x33 cm heb ik uitgeknipt, de rest kan dienst doen als poetsdoek. Alleen moet ik nog even sparen voor meer t-shirts... wordt vervolgd.

Stap 1: Mest je kledingkast eens goed uit. Deze deken is gemaakt van 25 t-shirts. Van sommige shirts is zowel de voor- als achterkant gebruikt. 
Stap 2: Maak van karton een vierkant sjabloon. Maak van tevoren even een schetsje wat de afmetingen worden ed., bij deze deken zijn de blokken 33x33cm. Het aftekenen van het sjabloon kan met pen of met wit krijt ( voor de zwarte t-shirts). Knip alle vierkanten uit!
Stap 3: Verstevig met dunne vlieseline de blokken, dit zorgt ervoor dat de stof niet meer kan rekken.
Stap 4: Maak een compositie met kleur, thema ed. Spelt de blokken in banen aan elkaar en naai ze vast. De banen hierna ook weer aan elkaar vastnaaien. De bovenkant is klaar!
Stap 5: De deken bestaat uit 3 lagen, een voor- en achterkant en een vulling. De vulling is hier van fleece, maar kan ook van fiberfill of een oude wollen deken zijn. Maak de vulling en de achterkant een paar cm ruimer dan de voorkant. Leg de lagen goed op elkaar. Verbind iedere 20 cm de 3 lagen een veiligheidsspeld.
Stap 6: Bij deze deken zijn alle donkere blokken door genaaid om de lagen permanent met elkaar te verbinden. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren!
Stap 7: Knip alle randen van de deken gelijk en werk de randen af met een bies. 
Stap 8: Veel plezier met de deken en begin vast met sparen van t-shirts voor een volgend exemplaar.