14 november 2013

Van spullen die je anders weg zou gooien kan je nog van alles maken! Deze kaarsjes zijn gemaakt van oude kaarsen (stompjes), conserveblikjes of oud glaswerk en een lont met een klein moertje eraan. Nu aan de de slag:

Stap 1: Sparen in plaats van weggooien!
Stap 2: Kijk welke kleur kaars je wilt maken en kies of meng de gekleurde oude kaarsen. Hak het kaasvet in kleine brokken, hierdoor smelt het straks sneller. Verwijder de lonten of andere onbruikbare stukjes.
Stap 3: Zet een pannetje met een laagje kokend water op een klein pitje op het fornuis. Zet in dit pannetje een wat groter conserveblikje met daarin de brokken kaarsvet.
Stap 4: Wacht tot het kaarsvet in het blikje is gesmolten, zet ondertussen de lege blikjes of potjes klaar. Knip de lonten, maak aan de onderkant een klein moertje vast en rol ze om een potlood zodat ze netjes vertikaal hangen.
Stap 5: Vul nu de blikjes of potjes met een laagje gesmolten kaarsvet en laat dit een kwartiertje staan, herhaal dit een aantal keer. Zo krijg je een mooie rechte kaars of kan je een mooie kleur overloop maken.Je kan ook puddingkaarsen maken! Hierover schreef ik vorig jaar al een keer. Een andere variant is om bestaande kaarsen met gesmolten kaarsvet in te gieten als een kandelaar, let daarbij goed op dat je de kaarsen vertikaal ergens rechtop aanvast maakt, anders krijg je scheve kaarsen.